Către: Garda Naţională de Mediu

În atenţia: Domnului Comisar General Ovidiu Constantin Daescu

Subiect: Stoparea acţiunii de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare, Iaşi şi străzile adiacente

Stimate Domnule Comisar General Ovidiu Constantin Dăescu,

Coaliția pentru Mediu din România vă aduce la cunoştinţă faptul că Primăria Municipiului Iaşi a decis tăierea teilor şi a altor specii de arbori de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi alte străzi adiacente din centrul istoric al Iaşului şi înlocuierea acestora cu salcâmi japonezi (Sophora japonica), invocând motive peisagistice pe care le considerăm nefondate.

Decizia Primăriei Muncipiului Iaşi a fost mediatizată la capitolul “diverse”, fără organizarea unei consultări publice sau trecerea acestei hotărâri prin Consiliul Local.

Acţiunea de tăiere a început vineri, 1 februarie 2013, şi a continuat şi în zilele următoare. Au fost tăiaţi deja în jur de 10 arbori, din cei aproximativ 30 rămaşi încă în viaţă pe o distanţă de aproximativ 500 de metri. Vă comuncăm de asemenea că numeroase exemplare de arbori au fost de asemenea tăiaţi în luna august 2012. Conform proiectului de amenajare a zonei, 70 de arbori urmează să fie înlocuiţi cu salcâmi japonezi.

Zece organizaţii din Iaşi a solicitat printr-o scrisoare deschisă adresată Primarului Municipiului Iaşi Gheorghe Nichita stoparea tăierilor teilor rămaşi pe Bulevardul Ştefan cel Mare, publicarea proiectului de amenajare urbanistică a zonei istorice a Iaşului pentru a fi supus dezbaterii publice precum şi publicarea avizului de mediu şi/sau avizului de acordului de mediu. Această adresă pe care o anexăm la prezenta cerere, nu a primit încă un răspuns.

Vă solicităm să stopaţi tăierea teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, să verificaţi legalitatea acţiunii intreprinsă de Primăria Municipiului Iaşi, să acţionaţi în consecinţă şi să ne furnizaţi un răspuns la această solicitare în care să ne comunicaţi dacă primăria a respectat sau nu prevederile legale.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *