Către:                MINISTERUL MEDIULUI ȘI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

În atenția:         DOAMNEI MINISTRU ROVANA PLUMB

 

Stimată Doamnă Ministru,

Coaliția pentru Mediu din România (CMR), constituită din 74 de ONG-uri de profil, îşi manifestă îngrijorarea faţă de retragerea administrării ariei protejate Munţii Ţarcu, SIT Natura 2000, contractul de administrare cu Asociaţia Altitudine fiind reziliat unilateral de MMSC, printr-o Notificare transmisă administratorului în data de 30 septembrie 2013, urmată de rezilierea contractului în 4 decembrie 2013, deşi administratorul a prezentat între timp prima variantă a planului de management.

Motivele care au stat la baza retragerii administrării sunt legate de lipsa unor avize aferente procedurii de aprobare a Planului de Management al ariei protejate din Ţarcu.

Ne îngrijorează faptul ca nu e prima dată când se retrage administrarea unor arii protejate în timp ce Planul de Management este în procedură de avizare, consecinţele fiind destul de grave, constatându-se acţiuni concertate de promovare a unor investiţii, considerate ilegale de ONG-urile specializate din cadrul Coaliției, şi care pot pune în pericol integritatea ariei.

Desigur că trebuiesc respectate nişte termene, dar în principiu vorbim de ONG-uri care întâlnesc mari probleme în ce priveşte finanţarea activităţii şi a Planurilor de Management.

Criza financiară se resimte în toate sectoarele de activitate şi foarte greu se găsesc fonduri pentru acţiuni de voluntariat, programele europene fiind şi ele blocate pe perioade lungi. Dacă administratorul a depus documentaţia pentru obţinerea avizelor, era foarte important ca autoritatea centrală de mediu să sprijine administratorul în obținerea acestora şi nu să-i retragă administrarea.

Procedura de emitere a avizelor nu este deloc simplă, se solicită tot felul de completări, sunt autorităţi locale foarte reticente în emiterea avizelor şi a Hotărârilor de Consilii Locale pentru buna funcţionare a ariilor protejate. Ştim cu toţii că aceste autorităţi nu vad cu ochi buni înfiinţarea şi menţinerea unei arii protejate pe raza lor administrativă. Sunt cunoscute situaţii în care atât angajaţi ai ministerului, cât şi membri ai CMR au fost agresaţi verbal, şi chiar fizic, de reprezentanţi ai autoritaţii locale sau investitori care deţin terenuri în ariile protejate.

Se speculează faptul că presiunile investitorilor sunt foarte mari în zona Ţarcu. Fosta administraţie a acordat avize nefavorabile unor investiţii despre care există certitudinea că vor afecta, iremediabil, aria. Vorbim de proiectul de schi Nedeia, proiecte pentru construirea MHC-uri, etc. Dar, în acelaşi timp, s-au acordat avize unor alte instalaţii de schi pe Muntele Mic, unde impactul s-a dovedit nesemnificativ. Acest lucru poate arata că administratorul a procedat în mod corect, iar cazurile sunt cunoscute şi administratorul a prezentat motivele avizelor nefavorabile inclusiv la nivelul Ministerului.

Mai mult ca sigur se va specula ca MMSC a ,,ajutat” la retragerea custodiei pentru ca aceste proiecte, cu impact negativ asupra ariei protejate, să poată fi puse în implementare.

Este mult mai bine pentru integritatea ariei, şi pentru evitarea speculaţiilor care ar afecta imaginea MMSC, să reveniţi asupra deciziei de retragere a administrării, prin revocarea Adresei de reziliere a contractului din 4 decembrie 2013.

În cazul în care MMSC nu dă dovadă de întelegere şi nu sesizăm un sprijin real acordat administratorilor ariilor protejate, CMR se vede pusă în situaţia de a reglementa în instanţă acest diferendum  şi luăm în considerare retragerea membrilor noştri din toate comisiile, grupurile de lucru şi alte activităţi comune cu ale MMSC.

Pentru evaluarea obiectivă şi realistă a situaţiei ariilor naturale protejate, vă solicităm în baza Legii 544/2001 lista actualizată a ariilor naturale protejate, a custozilor/administratorilor acestora şi a celor fără administrare, precum şi datele cand acestea au fost preluate în administrare/custodie sau când contractele/convenţiile au fost reînnoite şi situaţia în care se afla planurile de management ale acestora (care sunt aprobate prin Hotărâri de Guvern, care se afla în procedură de aprobare interministerială, care se află în procedura SEA, care se afla în curs de realizare de către administratori/custozi şi care sunt în situaţia de a nu fi început elaborarea).

Vă solicităm deasemenea în baza Legii 544/2001 să ne comunicaţi care sunt ariile naturale protejate aflate în administrare/custodie pentru care termenele de realizare/aprobare a planurilor de management prevazute în contractul de administrare/convenţia de custodie au fost depăşite, în aceste cazuri căror motive li se datoreaza depăşirile şi ce măsuri s-au luat sau se intenţionează a se lua pentru aceste situaţii.

 

Cosemnatar: Asociația Altitudine2 responses to “Scrisoare MMSC pentru revocarea deciziei de retragere a administrării ariei protejate Țarcu”

 1. Geo says:

  Asociatia Altitudine prin aceasta scrisoare nu face altceva decat sa confirme ignornata si lipsa de profesionalism. Acesti domni au ignorat pe toata lumea, nu au tinut cont sub nici o forma de nevoile si dorintele locuitorilor si intreprinzatorilor din zona sitului.
  Este normal ca a fost anulat contractul de custodie dupa atitia ani in care oamenii au facut reclamatii si sesizari la MMSC pentru toate abuzurile si nedreptatile comise de membrii acestei asociatii.
  Domnilor de la asociatia Altitudine nu sunteti bine primiti aici in zona si nu ve-ti fi nicioada bine primiti. Lasati acuma sa vedem ce vor face altii si acceptati consecintele actiunilor voastre! Ce s-a intamplat e doar datorita incompetentei si ignorantei dumneavoastra, nu incercati sa invinuiti pe nimeni, VOI SUNTETI CEI VINOVATI si acum s-a facut dreptate!

 2. gh says:

  Stimati domni,
  Eu am o mare nelamurire:
  cum puteti fi parteneri cu unii ca asociatia altitudine?
  Cum puteti sa le promovati interesele cand ei in 4 ani de administrare in zona m-tii tarcu nu au facut nimic decat probleme?

  Stau si cuget cum puteti in conditiile in care:
  – Aceasta asociatie nici macar nubvenea la dezbateri publice, sedinte de lucru, etc. Ca administrator al zonei era obligat sa se implice.
  – Dvs stiti ca aceasta asociatie a inceput cu o “mica” sponsorizare de 50 000 euro a unui domn ce vrea sa faca partii de ski in zona? Unii vor zice ca banii au fost returnati…. Dar nuva ganditi ca prima data i-au luat?!? Ce va face sa credeti ca nu o fac din nou?! Si sa stiti ca exista un contract, facturi, etc….. Nu sunt povesti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *