În data de 30 ianuarie 2014, cu susţinerea Coaliţiei pentru Mediu din România, Asociaţiei Peisagiştilor din România, Centrului de Resurse pentru Participare Publică (Bucureşti) şi Societăţii Ornitologice Române (Filiala Iaşi), grupul de iniţiativă civică “Iaşul Iubeşte Teii” a înaintat Primăriei Iaşi un regulament ştiinţific complet pentru îngrijirea arborilor urbani. Documentul a fost solicitat de domnul viceprimar Mihai Chirica în cadrul întrevederii cu grupul nostru, în data de 3 octombrie 2013.

Instructiunile au fost eliberate în mod gratuit municipalităţii, fiind de asemenea solicitată o întrevedere publică în cadrul Primăriei Iaşi, în data de 6 februarie 2014, în scopul predării variantei scrise a documentului. Grupul nostru nu va obiecta la eventuala participare a presei la eveniment; data propusă de noi urmează a fi confirmată de municipalitate.

Regulamentul poate fi deja accesat public la urmatoarea adresa: http://goo.gl/mN9cnJ.

Cu sprijinul organizaţiilor mai sus-numite şi la cererea partenerilor din alte oraşe, în viitorul apropriat vom facilita eliberarea unei versiuni naţionale a acestui document.

Ţinem să mulţumim din nou autorului, domnului ing. dr. Ionel Lupu (dendrolog), cât şi domnului acad. prof. dr. Constantin Toma, pentru susţinerea ştiinţifică şi editorială a proiectului. Mulţumim, totodată, membrilor voluntari şi colaboratorilor grupului nostru pentru timpul, expertiza şi idealismul donate proiectului.

În final, avem toata încrederea că Primăria Iaşi va da dovadă de bună credinţă şi de responsabilitate, preluând principiile regulamentului şi transformându-le în normative locale pentru îngrijirea arborilor urbani.One response to “Regulamentul de toaletare a arborilor urbani”

  1. LUPU Ionel says:

    Primaria Municipiului Iasi intentioneaza sa construiawsca o parcare subterana cu un singur nivel, pentru 240 masini, sub actualul scuar din fata Teatrului National(0,56 ha, 45 ani, cu 190 arbori,care stocheaza acum 19,9 tone carbon, iar anual sechestreaza 0,7 tone carbon/an, anual extrage din atmosfera 1,7 kg CO2 si elibereaza 1,2 kg O2 etc.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *