Coaliţia pentru Mediu din România își exprimă dezamăgirea și indignarea în fața incapacității Guvernului României de a rezolva cele mai urgente probleme de mediu cu care ne confruntăm în aceste momente.

La opt luni de la preluarea mandatului, actuala conducere a Ministerului Mediului, alături de Primul Ministru, nu a dezvoltat capacitatea de a trece de la intenţii frumoase, la fapte adevărate:

În ciuda unui început promițător prin care și-au manifestat deschiderea și dialogul față de organizațiile de protecția mediului,

În ciuda unor declarații publice de susținere a cauzelor de mediu pe care comunitatea ecologiștilor le-au salutat cu deosebita apreciere,

În ciuda cooptării unor consilieri pentru mediu în cadrul structurii guvernamentale,

Organizațiile membre ale Coalitiei pentru Mediu din România reamintesc doamnei Ministru al Mediului Rovana Plumb și premierului Victor Ponta că promisiunile trebuie întărite de fapte pentru a putea dezvolta un parteneriat bazat pe încredere și pentru a salva mediul înconjurător.

Dintre cele mai grave probleme rămase nerezolvate, menționăm:

  1. Micro-hidrocentralele: Nu numai că aceastea nu au fost oprite, însă lucrările de construire au continuat nestingherite – deși dovezi clare au fost aduse în atenția conducerii Ministerului Mediului cu privire la ilegalitatea și impactul lor deosebit de negativ asupra naturii;
  2. Managementul deșeurilor. Deși problema deșeurilor a fost declarată prioritate 0 a Ministerului Mediului și Pădurilor, nu există până acum o viziune care să scoată țara din gunoaie. Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor este un document incert, incapabil de-a schimba starea actuala și nu cuprinde printre priorități colectarea selectivă. Cei un miliard de euro din fonduri structurale au un grad de implementare de doar 13,7%, in timp ce Romania ramane pe ultimul loc din Europa iar principalii responsabili de administrarea deseurilor sunt tolerati in sfidarea legii
  3. Reforma Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). În ciuda declarațiilor, nicio acțiune concretă nu s-a realizat. Deși ar trebui să fie principalul suport pentru programe de protecția mediului din România, fondurile provenind din AFM încă merg cu prioritate în achiziția de mașini (programul Rabla) sau îndiguiri;
  4. depolitizarea structurilor administrative de management al ariilor protejate. Promisiunea făcută public de premierul Victor Ponta privind numirea unui activist ecologist la conducerea RBDD nu s-a mai realizat, fiind preferată o nominalizare pe linie de partid.
  5. În ceea ce privește declararea Lacului Văcărești din București ca zonă protejată din punct de vedere a biodiversității, deși promisiunile publice au fost permanente, nu s-a întreprins nicio măsură administrativă concretă pentru protecția zonei.
  6. Falimentul Programului Operational pentru Pescuit. Programul suferă în continuare de grave disfuncții administrative, iar cele 20 milioane de euro destinate dezvoltării durabile a Deltei Dunării sunt blocate de interesele afaceriștilor locali, specializați în exploatarea comercială a peștelui și față de care autoritățile arată o toleranță suspectă.
  7. Constituirea grupurilor de lucru tematice la nivelul MMP. Desi este o inițiativă lăudabilă, ea a rămas la nivel de întâlniri ad-hoc, fără a avea un cadru instituțional stabil și predictibil, bazat pe regulamente clare. Niciuna dintre aceste încercări nu a reuşit să genereze impact real în comunitate.
  8. In privinţa gazelor de şist, Guvernul a promis un moratoriu pentru suspendarea oricaror operaţiuni legate de exploatării gazelor până când vor exista studii care să arate cu precizie impactul asupra mediului, iar populaţia va fi corect informată asupra consecinţelor. Acest moratoriu nu a mai fost adoptat.

În sensul celor de mai sus, membri Coalitiei pentru Mediu din România au investit timp și efort pentru elaborarea de soluții și proiecte menite să vină în sprijinul autorităților publice. Aceste eforturi au însă nevoie de acte administrative concrete pentru a trece la nivelul faptelor.

Coaliția pentru Mediu din România își reafirmă deschiderea către dialog și cooperare, însă reamintim că acestea trebuie sa fie constructive și eficiente.

 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Oana Neneciu, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Secretariatul Coaliţiei pentru Mediu, Email: oana@ecopolis.org.ro, Telefon: 0720 154 503

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *