UPDATE: Comisia de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților a respins amendamentul care prevedea permiterea construirii pe spatii verzi retrocedate. Proiectul de modificare propus initial a fost aprobat, administratiile locale vor trebui sa obtina aviz de la Agentiile pentru Protectia Mediului pentru taierea arborilor sanatosi. In urma protestelor si interventiilor Coalitiei pentru Mediu din Romania si a altor organizatii s-a evitat un genocid asupra mediului.

Comunicat de presă, București, 14.02.2014: Parlamentul pregătește modificarea Legii 24/2007, a Spațiilor Verzi. În Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului se discută posibilitatea construirii pe 85% din suprafețele spațiilor verzi retrocedate.

Măsura este echivalentă cu un genocid în materie de ecologie și urbanism, ea conducând automat la diminuarea drastică a suprafețelor de spații verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sănătății populației.

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) protestează vehement față de propunerea de modificare a legii și a solicitat Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului retragerea de urgență a acesteia și Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice o poziție oficială cu privire la potențiala modificare.

Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului are următorul conținut:

(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale, sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde

Totodată, CMR dorește să semnaleze caracterul halucinant și ilogic al motivării introducerii acestui alineat. Toxtul de motivare a introducerii alineatului (9) are următoarele argumente:

–       protecția mediului este o prioritate națională;

–       regimul juridic al spațiilor verzi trebuie corelat cu interesele publice și cu protecția dreptului de proprietate;

–       impact socio-economic negativ al interdicției de schimbare a destinației spațiilor verzi;

–       obligația celor care solicită schimbarea destinației spațiilor verzi de a asigura 15% de spațiu verde din suprafața solicitată va crește “spectaculos” suprafața spațiilor verzi din România.

 

CMR a solicitat  Comisiei parlamentare lămurirea ultimului argument adus în favoarea modificării și anume: în ce fel consideră că un spațiu verde (prevăzut inițial ca atare în documentația de urbanism) și care devine spațiu construit la solicitarea proprietarului, dar care păstrează totuși 15% din suprafața verde inițială va crește în mod spectaculos suprafața spațiilor verzi urbane?

CMR reamintește că, potrivit legislației europene, orașele din România trebuie să asigure o suprafață de minim 26 m2 pe cap de locuitor. Bucureștiul, la ora actuală “oferă” locuitorilor săi aproximativ 8,5 m2 de spațiu verde pe cap de locuitor.

Listăm mai jos principalele zone afectate de modificarea propusă legii 24/2007 numai din București (spații verzi retrocedate, în curs de retrocedare):

Parcul Tineretului- 22 hectare + 4 rezervă de retrocedare

Parcul IOR- 12 hectare (jumătate din parc)

Baza Spartac- 8 hectare

Parcul Plumbuita- 4 hectare

Parcul Prisaca Dornei- 6 hectare

Parcul Politehnicii- 3 hectare

Parcul Poligrafiei- 3 hectare

Parcul Bazilescu în întregime (nu are lămurită încă situația)

Toate pepinierele Bucureștiului- peste 200 hectare

Toate livezile Bucurestiului

Multe spatii verzi și parcuri dintre blocuri

Jumătate din Parcul Izvor este zona construibila

Parcul Bordei

Dacă amendamentele propuse de către deputații din Comisia de administrație Publică și amenajarea Teritoriului vor fi votate de către Parlament, 85% din aceste suprafețe pot deveni mall-uri, blocuri și biserici!6 responses to “Parlamentarii pregătesc genocidul spațiilor verzi din România”

 1. Mircea says:

  Deja orasele sunt transformate partial in termitiere umane. Pina la transformarea totala mai ar fi un pas. Obligatoriu, legal, legalizat, va veni canibalismul. Peste 7 mild.. Mai multi oameni decit pomi.

 2. ovidiu hrituc says:

  “Solutia” actuala, de expropriere in fapt, rezolva nevoile oraselor pe seama unor proprietari privati. Ilegal, imoral, fara printzip si care vasazica ca nu le are.

  Stimati tovarasi, exista solutie: exproprierea acestor suprafete, cu justa despagubire cum scrie la lege. Asta as vrea sa va vad ca cereti, obligarea municipalitatilor sa exproprieze, nu jecmanirea concetatenilor!

  Desigur municipalitatile vor sari de cur in sus ca n-au bani. Dar au pentru plantat panselute iarna si transportul zapezii cand afara sunt 17C si s-ar fi topit oricum in 2 zile…

  Si daca chiar nu se gasesc bani de ce nu puneti de-o cheta, cumparati terenurile si donati-le oraselor! Eu cred ca s-ar gasi destui care sa doneze. Eu as dona o suma, dar nu un teren!

  Oricum, “cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale,” rezolva teoretic problema. De acord, o padure pe centura nu prea compenseaza un parc. De aceea cetatenii sa faca bine si sa scoata banu’ daca vor parc la doi pasi. Daca nu sa-si doneze si ei proprietatile pentru binili comun si propasirea tarisoarei, asa cum le cer ei proprietarilor de terenuri. Intuitia imi spune ca nu o sa fe faca o coada la ghiseul de donatii.

  De acord, alternativa “sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde” e cretina si trebuie eliminata. Dar nu va vad protestand impotriva ei ci impotriva ideii de proprietate privata, ceea ce e cam de cacao.

  Mai zice autorul <>. Pai si ce vrei nene, sa realizeze cativa proprietari obiectivele municipalitatii si statului?! Colectam noi taxe si impozite si nu va dam parcuri?!

  In concluzie, you are barking at the wrong tree, dudes!

 3. […] Mai multe detalii despre amendamentele propuse de parlamentari aici. […]

 4. […] Mai multe detalii despre amendamentele controversate gasiti aici: coalitiapentrumediu.ro/parlamentarii-pregatesc-genocidul-spatiilor-verzi-din-romania […]

 5. […] a semnalat caracterul halucinant al motivării modificării legii printr-o scrisoare deschisă trimisă membrilor Comisiei vizate, Ministerului Mediului și Primului Ministru în care au […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *