69 de organizatii neguvernamentale, parte a Coalitiei pentru mediu din Romania, au protestat astazi in fata Ministerului Mediului fata de distrugerile cauzate de constructia microhidrocentralelor pe raurile si paraurile de munte din Romania.

„Am constatat ca avem de-a face cu o dubla ilegalitate, pe de o parte nerespectarea planului initial de lucrari si derularea lucrarilor in albia raurilor, pe de alta parte continuarea acestor lucrari in lipsa avizului de mediu, chiar si dupa ce cazul a fost adus in atentia Ministrului” spune Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, referindu-se la situatia din judetul Arges.

Cu ocazia discutiilor dintre protestatari si Ministru, acesta din urma a cerut doua zile pentru a investiga situatia in detaliu, masurile de sanctionare necesare si a promis ca va transmite o informare catre organizatiile protestatare.

Cu privire la situatia de pe celelalte rauri pe care sunt amenajate lucrari, Ministrul a sustinut realizarea unui raport centralizat pe situatia tuturor proiectelor din tara.

”Temerea noastra este ca, in cazul lucrarilor ilegale, avizele vor fi acordate post-factum asa cum de altfel se obisnuieste in astfel de situatii. Desigur, reprezentantii Ministerului Mediului prezenti la discutie au argumentat ca oprirea lucrarilor si scoaterea tevilor ar produce un dezastru ecologic mai mare decat amenajarea, o justificare folosita foarte frecvent in cazul lucrarilor incepute, care afecteaza mediul inconjurator” spune Dan Barbulescu, directorul executiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Incepand cu primavara acestui an, albiile mai multor rauri de munte din Judetul Arges – Capra, Buda, Otic, Topolog si, odata cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse in schimbul constructiei de microhidrocentrale.

Organizatiile Coalitiei pentru Mediu aduc la cunostinta ca astfel de lucrari, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua si pe alte rauri de munte din tara (Porumbacu, Vistea, Ucea, Arpas, Sambata si Pojorta). Conform avizelor eliberate de Administratia Nationala Apele Romane in numar de 300, aproximativ 3300 de rauri si parauri pot fi distruse iremediabil.

„Coaliția pentru Mediu considera amploarea pe care construcția de microhidrocentrale a capatat-o in special pe raurile de munte aflate in arii protejate, o amenințare majora la adresa integritații ecologice a acestora și in neconcordanța cu legislația naționala și europeana. Mai mult, din perspectiva contribuției energiei din surse hidro la atingerea procentului de 24% energie regenerabila, construcția de microhidrocentrale este nejustificat a fi considerata de interes public deosebit, fiind tratata superficial in procesul de evaluare a impactului asupra mediului” declara Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.

Citeste si scrisoarea inmanata de Coalitia de Mediu Ministrului Laszlo BorbelyLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *