În urma scrisorii deschise transmise, în data de 21 iunie, de Coaliţia pentru Mediu din România (CMR) Preşedintelui Traian Băsescu, acesta a decis să nu promulge proiectul de lege care reintroduce vânătoarea în Delta Dunării şi să-l retrimită în comisiile de specialitate.

În data de 19 iunie 2012, deputaţii din Parlamentul României au votat Proiectul de Lege 126/2011, privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei “Delta Dunării”. Proiectul de Lege conţine mai multe prevederi care pot afecta în mod grav managementul speciilor şi habitatelor în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” (RBDD) precum şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

Proiectul de Lege prevede introducerea, fără niciun fel de justificare, a vânătorii sportive pe teritoriul RBDD. Vânătoarea reprezintă o practică cu un impact deosebit de negativ în zonă, anual căzând pradă acesteia sute de specii protejate de păsări și mamifere. Prin introducerea acestei practici, fără niciun fel de justificare sau reglementare, deputații contribuie în mod decisiv la transformarea zonei într-un veritabil parc de distracții pentru vânători și braconieri. Menționăm că la adoptarea acestei măsuri, deputații nu au ținut cont de punctul de vedere al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, al Academiei Române, al Ministerului Mediului și Pădurilor și al organizațiilor neguvernamentale de mediu, care, în repetate rânduri, au cerut prudență maximă față de această măsură.

Conţinutul integral al scrisorii adresate de CMR Preşedintelui României poate fi consultat aici.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *