Asociația de proprietari a blocului 5 din comdominiul situat pe Șos. Giurgiului nr. 164, luptă de mai mulți ani pentru salvarea spațiilor verzi aferente blocurilor situate în comdominum.

Peste un hectar de spațiu verde a fost retrocedat unor foști proprietari.

Imediat terenul a ajuns în mana a doi dezvoltatori imobiliari care n-au dorit altceva decât să construiască alte blocuri. Comdominiul respectiv a fost edificat în anii 50 de către Sovromurile româno-sovietice, iar în actele vremii se preciza că se dorește o amprentă cât mai mică a clădirilor pentru a se mări suprafața spațiilor plantate.

În general, și autoritățile române post-sovromiste au adoptat aceste locuințe colective cunoscute sub numele de “BLOCURI”. Acestea au, în general, un procent de ocupare a terenului (POT), destul de mic, în jur de 25%, pentru ca suprafața spațiilor verzi, incluzând și locurile de joacă pentru copii, să fie cât mai mare.

În zilele noastre, rechinii imobiliari se orientează spre astfel de locații, generoase ca suprafață, și pun în mișcare, fără prea multă dificultate, mecanismul de intrare în posesie și de edificare.

Aceeași rețetă s-a folosit și în Giurgiului 164, adresă care de la edificare figura pe raza administrativă a Sectorului 4.

Doi investitori, împreună cu doi primari, au stabilit, de comun acord, ca o parte din comdominium, inclusiv terenurile retrocedate, să se împartă frățește, o parte în Sectorul 4 și o parte în Sectorul 5. Fiecare dintre cele doua primării au emis acte urbanistice conform înțelegerii. Astfel au apărut mai multe blocuri pe spațiile verzi și unele chiar la doar 2 metri de blocurile vechi.

Locuitorii vechilor blocuri s-au revoltat și au cerut tuturor autorităților abilitate să intervină pentru stoparea dezastrului, neînțelegând cum e posibil ca actele urbanistice sa fie emise de Primăria Sector 5 când tot timpul s-au aflat pe raza administrativă a Sectorului 4!

Înțelegerea dintre grupurile de interese și primării părea că merge strună, numai că locatarii au insistat în continuare, cerând și ajutorul ONG-urilor.

În sfârșit, Prefectura București, văzând atâtea ilegalități, a sesizat instanțele de judecată cărora le-a cerut să se pronunțe în ce sector e comdominiul, inclusiv terenurile retrocedate.

Instanțele s-au pronunțat, și au dat soluția firească, aceea că terenul se afla pe raza administrativă a Sectorului 4, decizia pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul nr.36530/3/2012 fiind definitivă și pronunțată în data de 14.01.2016. Parte în proces a fost și Primaria Sectorului 5.

În timp ce curgeau termenele în dosarul amintit, cetățenii au continuat lupta și au reușit să obțină demolarea unui bloc, la prima instanță, la Tribunalul București, și a altui bloc insistând la Inspectoratul de Stat în Construcții să constate ilegalitățile, ceea ce a și facut, dispunând demolarea blocului. Dar locuitorii s-au trezit că alt spațiu verde este defrișat, fără aviz, și incepută construirea altui bloc în baza unei Autorizații de Construire emisă de, REȚINEȚI, Primăria Sectorului 5 în data de 11.02.2016.

Așadar în data de 14.01.2016, instanța se pronunța definitiv că terenul este în Sectorul 4 și patru săptămâni mai târziu Primăria Sectorului 5, care a fost parte în proces și pentru care sentința era executorie, emite o altă autorizație de construire pentru un teren din comdominiul respectiv.

Culmea e ca în data de 10.02.2016, Primăria Sectorului 5 le răspunde cetățenilor că nu a emis autorizație de construire pentru terenul în cauza iar la o zi după, în 11.02.2016, emite autorizația.

Locuitorii nu au cedat nici de această dată și au solicitat Fundației Eco-Civica să-i sprijine intervenind pentru soluționarea situației și introducând noi acțiuni în instanță.

În data de 23 mai 2016, Asociația de Proprietari s blocului 5, împreună cu Fundația Eco-Civica, au depus Ordonanța Președințială, cerând Tribunalului București să dispună, în regim de urgență, sistarea lucrărilor. A fost depusă și-a doua acțiune, tot la Tribunalul București, prin care solicităm suspendarea și anularea Autorizației de Construire, precum și aducerea terenului la starea inițială.

Este un model de implicare al cetățenilor care se consideră vătămați în dreptul lor la un mediu de viață sănătos, un comportament civic lăudabil iar Fundația Eco-Civica le multumește acestor grupuri civice care militează pentru drepturile lor, un exemplu de implicare pe care dorim sa-l promovăm cât mai mult.

Cu recunoștiință, cu stimă, cu respect pentru dumnealor,

Președinte
Niculae Radulescu-Dobrogea

Vicepreședinte
Dan TrifuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *