Comunicat de presă

20 decembrie 2012

 

Despărţirea Apelor şi Pădurilor de Ministerul Mediului o decizie greşită a Guvernului Ponta II

Coaliţia pentru Mediu din România protestează faţă de intenţia premierului desemnat Victor Ponta de a rupe Apele şi Pădurile din zona de competenţă a Ministerului Mediului şi formarea unui minister separat al Apelor, Pădurilor şi Pescuitului.

Considerăm această decizie în dezacord cu principiile de protecţie a mediului care ar trebui să guverneze administrarea Apelor şi Pădurilor şi ne manifestăm temerea ca aceste domenii esenţiale pentru sănătatea mediului să nu fie afectate de filozofia exploatării resurselor, în detrimentul conservării lor.

De asemenea, decizia este în contradicţie cu concepţia structurii guvernului anunţat de premierul Victor Ponta, conform căreia responsabilităţile trebuie să reflecte arhitectura instituţională de la nivel european. În acest sens menţionăm că România are negociat cu CE un capitol de mediu care include şi componenta de ape si prin urmare soluţia guvernamentală propusă nu reflectă atribuţiile DG Environment.

Un alt motiv pentru care separarea este greşită este legat de faptul că majoritatea zonelor protejate din cadrul Natura 2000 sunt suprafeţe de apă şi pădure, iar protejarea lor trebuie să fie o prioritate în acord cu directivele europene Păsări şi Habitate.

Menţionăm că starea de degradare a pădurilor din România, precum şi asaltul fără precedent asupra râurilor de munte prin construcţia (ilegală de cele mai multe ori) a microhidrocentralelor (MHC) impune o abordare protecţionistă şi o atenţie specială acordată resurselor naturale ale ţării.

În concluzie, Coalitia pentru Mediu din România solicită Primului Ministru să renunţe la nefericita idee de a desparţi cele două domenii, păduri şi ape, de Ministerul Mediului şi-i reamintim propria sa declaraţie şi decizie cu ocazia încercării din primăvara de a muta pădurile la Ministerul Agriculturii:

“Ştiţi că sunt foarte sensibil asupra a ceea ce spun organizaţiile din zona mediului şi am revenit asupra deciziei de a transfera de la portofoliul Mediului la portofoliul Agriculturii zona pădurilor. Pădurile rămân la Mediu, mi-au explicat cei de la ONG-uri şi am înţeles de ce trebuie să fie acolo şi de ce, din punct de vedere european, aceasta este soluţia”, a spus Ponta[1].

Pentru mai multe informaţii:

Costel Popa

Secretariatul Coaliţiei pentru Mediu din România

Telefon: 0723 334 053

E-mail: costel@ecopolis.org.ro[1] Gandul.info, 3 mai 2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *