București, 28.01.2015: Coaliția pentru Mediu din România este solidară cu cetățenii orașului Sebeș și  încurajează pe toți simpatizanții organizațiilor membre să susțină cauza sebeșenilor care cer poluare zero și  relocarea poluatorului cu formaldehidă, Kronospan Sebeș, la minimum 10 km de orice zonă rezidențială.

Totodată, Coaliția pentru Mediu observă eșecul instituțiilor locale ale statului cu prerogative în protecția  mediului și a sănătății publice din județul Alba: Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu,  Direcția de Sănătate Publică Alba. Depășirea limitelor de emisii cu formaldehidă formică D conform  măsurătorilor APM, inacțiunea Gărzii de Mediu și lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății  populaței din zona orașului Sebeș, sunt cauzele unei probleme ecologice alarmante, a unei indiferențe  instituționale crase și a nesocotirii interesului comunității.

Activitatea Kronospan Sebeș generează emisii de gaze și pulberi cu impact negativ asupra mediului. Din  cauza poziționării platformei industriale Kronospan Sebeș în interiorul zonei urbane a Sebeșului și în  vecinătatea mai multor terenuri agricole, impactul negativ al emisiilor se reflectă asupra terenurilor  agricole, a biodiversității, la nivelul solului și subsolului, precum și asupra sănătății locuitorilor orașului  Sebeș. Pe lângă aceste aspecte grave, Kronospan a fost depistat în repetate rânduri depășind limitele  admise pentru emisiile de gaze și pulberi specifice activității sale.

Acțiuni împotriva poluării de la Kronospan și de solidarizare cu cauza cetățenilor din Sebeș au avut loc în  mai multe orașe din țară. Această companie prelucrează la Sebeș, anual, 840.000 de metri cubi de PAL și  384.000 de metri cubi de MDF folosind în procesul tehnologic formaldehidă formică.

Aceasta din urmă este o substanță puternic carcinogenică. Compania a început construcţia unei noi fabrici  de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma  industrială funcţionează deja o unitate cu un dosar ecologic cel puțin îndoielnic și care produce 30.000 de  tone pe an.

Pădurile noastre, transformate în rumeguș și mobila ieftină pentru export, dispar întrDun ritm amețitor de 3  hectare pe oră.

Considerăm că poluarea de la Sebeș nu mai este doar o problem locală, iar instutuțiile centrale statului roman trebuie să acționeze în perspectiva rezolvării urgente a poluării de la Sebeș. În semn de solidaritate, chemăm oamenii să se alature viitoarelor proteste până la soluționarea cauzei. One response to “Coaliția pentru Mediu din România este solidară cu cetățenii orașului Sebeș”

  1. Daniel Limba says:

    Padurile noastre defrisate si transformate in rumegus ,cherestea si mobila cu acordul tacit alt politicienilor mafioti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *