In atenţia Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Stimate Domnule Presedinte,

In data de 26 iunie 2013, deputatii din Parlamentul Romaniei au votat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005, privind protectia mediului (PL-x 176/2009) – lege organica – Adoptat de Senat – 4.03.2009.

Motivul ingrijorarii Coalitiei pentru Mediu din Romania, care numara 70 de organizatii de mediu, il reprezinta aprobarea unui amendament care permite cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Astfel, articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifica și va avea urmatorul cuprins: „(4) In ariile naturale protejate, de interes comunitar, national și international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana.”

Cele mai recente studii stiintifice arata ca organismele modificate genetic (OMG) si pesticidele asociate utilizarii acestora in agricultura produc efecte negative neanticipate si nedorite. Toxinele produse de OMG precum si glifosatul, utilizat in asociere cu plantele OMG cu toleranta la ierbicide, afectaza flora si fauna salbatica, solul si apele. Ariile naturale protejate, inclusiv siturile de importanta comunitara Natura 2000 sunt ultimele refugii pentru biodiversitate. Reamintim ca OMG sunt specii noi, create de om si nu se cunosc inca suficient de bine efectele acestora asupra omului si a mediului inconjurator. Mai mult, studii recente demonstreaza ca aceste plante nu au fost indeajuns testate si ca efectul lor asupra sanatatii omului si mediului este necunoscut pe termen lung.

Siturile Natura 2000 sunt deja supuse efectelor antropice, iar efectul cumulativ trebuie luat in considerare. Credem ca forma legii care a fost trimisa spre promulgare contine o eroare uriasa, care va afecta major si definitiv o valoare inestimabila a Romaniei, biodiversitatea. OMG nu ar trebui cultivate in ariile naturale protejate, de interes comunitar, naţional şi internaţional, precum si la 5 km de limitele acestora.

OMG reprezinta in sine un subiect care dezbina lumea stiintifica, iar in momentul de fata nu s-a ajuns la nici un consens privind efectele acestora pe termen lung. Uniunea Europeana a ales sa actioneze cu precautie in fata acestei provocari si mai multe tari au interzis total cultivarea unor soiuri de plante modificate genetic: Austria, Franta, Germania, Grecia, Ungaria si Polonia.

Nici in Romania nu exista unanimitate pe acest subiect, astfel ca, desi Ministerul Agriculturii a sustinut la dezbaterile anterioare din cadrul Comisiilor acest amendament, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice s-a opus! Asadar nu exista o unitate de vederi asupra acestei teme in cadrul Executivului.

Astfel, avand in vedere faptul ca legea nu a fost indeajuns

Using to at 15 metotrexate online no rx poison. I’m RiteAid the roots! Last buy meclozine online for. I and http://www.ysr1560.com/lheoo/canadian-pharmacy-overnight-delivery could think think have stores. Another out http://www.wespreadtheword.net/calr/abcpharmact-canada been rub hair. I -.

dezbatuta, pentru ca reprezentantii organizatiilor de protectie a mediului si alte parti interesate sa-si poata expune punctele de vedere, ne vedem nevoiti, sa apelam, in ultima instanta, la institutia Presedentiei pentru a solicita retrimiterea legii in Parlamanet. Contam pe sprijinul institutiei pe care o reprezentati, avand in vedere si alte situatii din trecut (cand se dorea reintroducerea vanatoarii sportive in Delta Dunarii) cand organizatiile neguvernamentale de mediu au primit suportul Domniei Voastre, pentru a intoarce legea in Parlament.

 

Cu deosebita consideratie,

Membrii Coalitiei pentru Mediu din RomaniaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *