Stimate domnule Prim-ministru,

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de gravele nereguli și abuzuri sesizate la nivelul Administrației Fondului pentru Mediu din România (AFM) în ceea ce privește acordarea finanțărilor în cadrul Programului vizând educația și conştientizarea publicului privind protecţia mediului, sesiunea 10.07.2014 – 25.07.2014.

În continuare vă prezentăm premizele care au condus la prezenta înștiințare și solicitare totodată. Așadar, în urma afișării rezultatelor procesului de evaluare a proiectelor depuse în cadrul programului menționat mai sus am demarat o anchetă de constatare a motivelor de respingere a unui număr record de proiecte, un procent de 80%, încă din etapa admistrativă de evaluare. Ceea ce a ridicat suspiciuni asupra modului de evaluare al AFM este faptul că aceste proiecte respinse au fost depuse de ong-uri de mediu cu experiență relevantă în acest domeniu de ani de zile, în vreme ce majoritatea proiectelor aprobate se dovedesc a fi ale unor organizații ce au strânse legături cu mediul politic din România și fără să aibă neapărat experiență în activități pe mediu. Mai exact 121 de proiecte depuse au fost respinse în etapa de evaluare administrativă, fără a intra în competiția pe fond și doar 28 de proiecte au primit finanțare. Considerăm că motivele respingerii administrative sunt necalificate și/sau constituie posibile infracțiuni. Câteva exemple concrete în acest sens: unul dintre motivele frecvent invocate de respingere a fost lipsa cererii de finanțare la dosar. Acest lucru este mai mult ca imposibil în condițiile în care fiecare dosar de cerere de finanțare conține un opis, unde sunt bifate toate documentele solicitate pentru dosarul de finanțare. Ceea ce este și mai alarmant este faptul că acest motiv de respingere a dosarului nu este un caz singular. Presupunem că lipsa cererii de finanțare din dosar are drept cauze fie lipsa de profesionalism a funcționarilor AFM, care au pierdut acest document, fie documentul a fost sustras în mod intenționat pentru a nu fi validat dosarul din punct de vedere administrativ. Un alt exemplu relevant constă în faptul că există neconcordanțe în evaluarea fără părtinire a tuturor aplicațiilor, și anume unele organizații au primit finanțare deși activitatea organizațională de orice tip lipsește cu desăvârșire, în timp ce alte proiecte au fost respinse pe motiv că nu au experiență în proiecte similare.

Aceste concluzii reies și în urma investigațiilor jurnalistice realizate de DIGI 24 și www.arq.ro. Ambele investigații jurnalistice arată că din cele 28 de proiecte câștigătoare unele aparțin, după cum am mai spus unor organizații cu relații politice, altele nou înființate sau unele fără activitate:
• Asociaţia Tinerilor PRO NATURA din judeţul Braşov are în registrul O.N.G, baza de date a Ministerului Justiției, ca președinte al asociației pe primarul orașului Predeal, Liviu Cocoș. Grantul aprobat este în valoare de 718.000 lei.
• Asociația O Şansă pentru Viitor este o asociaţie apropiată PNL. În perioada 2008 – 2009, președintele asociației a fost Alina Gorghiu, membru PNL, actual președinte al formațiunii politice. Conducerea a fost preluată de Mara Calista, consilier al Alinei Gorghiu, în prezent fiind președinte Alexandra Bogdan. Finanțarea obținută este în valoare de 653.801 lei.
• Asociaţia Iniţiativă Ecologistă Europeană, președinte Lavinia Şandru, soţia ministrului PSD Darius Vâlcov. Grant în valoare de 897.148 lei.
• Asociaţia Culturală Cetatea Albă Bucureşti al cărei preşedinte este Daniel Bucur, soţul fostului purtător de cuvânt al ministrului Sulfina Barbu. Grant de 250.377 lei
• Asociația Pro Consulting 12 din Gorj al cărei președinte este Valeriu Petrică, fost șef al Direcției Agricole Gorj, din partea PSD, o asociație înființată în martie 2014, cu doar patru luni înainte de sesiunea de depunere a proiectelor, din iulie 2014. Grantul primit este de 163.000 de lei, adică 35.000 de euro.

„A fost primordial ca cât mai multe ONG-uri să aibă acces la acest program şi aici mă refer la faptul că o experienţă similară ar fi creat o restricţie în a accesa programul”, este declarația preşedintelui AFM pentru cei de la DIGI 24, iar în continuare văprezentăm o descriere de la rubrica ”Motivul respingerii” din cadrul Anexei 2 – Proiecte respinse în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului-sesiunea 10 iulie -25 iulie 2014, publicată pe site-ul AFM pentru unul dintre proiectele respinse: ”Punctaj obţinut 70. Nu sunt detaliate: conținutul broșurilor educative, conținutul materialului filmat, nu există experiență în proiecte similare, nu sunt prezentate detaliat obiectivele și rezultatele proiectului.”

La lista neregulilor prezentate mai sus se adaugă și faptul că bugetul AFM pe 2015, deși teoretic se afla în dezbatere publică pe site-ul www.mmediu.ro, practic era trimis în formă finală spre avizare.

Precizăm că la întâlnirea Coaliției pentru Mediu din România cu doamna ministru Grațiela Gavrilescu pe acest subiect am fost asigurați că va fi organizată o dezbatere publică comună pe tema priorităților și a resurselor alocate prin bugetul AFM. La această dată constatăm că doamna ministru Grațiela Gavrilescu nu și-a respectat promisiunea angajată în timpul întâlnirii cu membri CMR de vreme ce AFM are aprobată deja o formă finală a bugetului pe 2015.

Un alt aspect pe care vi-l aducem în atenție si care ne îngrijorează este faptul că Programul Rabla are alocate 200 mil. lei, în timp ce programul pentru Arii Protejate, program mult mai relevant pentru bunăstarea mediului din România, dispune doar de 1 mil. lei în 2015.

Considerăm că cele prezentate mai sus constiuite argumente puternice în a vă solicita să dispuneți demararea unei anchete interne pentru a depista neregulile comise în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu din România, iar pe cale de consecință asumarea politică a acestui eșec prin demiterea președintelui AFM, domnul Adrian Gearâp.

De asemenea, solicităm orgnizarea unei dezbateri publice cât mai curând privind prioritățile susținute din bugetul AFM pe 2015.

Cu considerație,
Coaliția pentru Mediu din România
Secretariatul CMR – Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Costel Popa, Președinte Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Coaliția pentru Mediu din România este formată din 27 de organizații non-guvernamentale din toată țară:

1. Asociația Ecoteca
2. Clubul de Cicloturism “Napoca”
3. Asociația “Floarea Reginei” Sinaia
4. Asociația pentru Protecția Liliecilor din România
5. Asociația ECOS Dolj
6. Fundația Acțiunea Ecologică
7. Asociația Ecologică TURISMVERDE
8. Asociația Strawberrynet
9. Asociația pentru Dezvoltare “DUNAREA DE JOS”, Calarăși
10. Asociația Sighișoara Durabilă
11. Viitor Plus
12. Asociația Română de Permacultură
13. Asociația BioSilva
14. Fundația Activity Reșița
15. Asociația Mai Bine Iași
16. Asociatța Salvați Dunărea și Delta
17. Terra Mileniul III
18. WWF Romania
19. Asociația GreenItiative
20. Asociația AGENT GREEN
21. Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
22. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă “Alutus”
23. Asociația Kogayon
24. Asociația Natura Transilvaniei
25. Asociația 2 Celsius
26. Asociația Bankwatch România
27. Fundația Eco-Civica

Surse citate:
www.afm.ro: http://afm.ro/main/programe/program_constientizare/2015/lista_proiecte_respinse-11_01_2015.pdf

www.digi24.ro: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Reportaj/DIN+INTERIOR+Politicienii+abonati+la+fondurile+pentru+mediu2 responses to “Către Guvernul României, În atenția Primului-ministru al României, domnul Victor-Viorel PONTA”

  1. Calin says:

    Fondul pentru Mediu finanteaza din greu proiecte cu impact de mediu nociv, foarte grav, ireversibil. precum microhidrocentralele. Si nu orice MHC-uri, chiar si pe cele mai ilegale, cum sunt cele de pe Mara, care si incalca avizul de mediu la strategia energetica, afectand sit Natura 2000 declarat pentru speci de pesti, si incalca Legea Apelor si Directiva Ape, reducand drastic un debit care este deja redus drastic si mutiland albia minora. Hotararea de Guvern privitoare la bugetul acestei administratii ar trebui atacata in justitie.

  2. […] Partidul Verde susține sesizarea realizată de Coaliția pentru Mediu din România prin care solicită Corpului de Control al Prim Ministrului să cerceteze modul în care au fost selectate proiectele de către AFM (http://coalitiapentrumediu.ro/catre-guvernul-romaniei-in-atentia-primului-ministru-al-romaniei-domnu… ). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *