Bucuresti, 23 mai 2013 – Romania ca stat ecologic, avocatul de mediu, pedeapsa cu inchisoare pentru distrugerea ireversibila a mediului natural, sanatatea mediului natural si a persoanelor, o mai buna protectie a animalelor sunt doar cateva din propunerile inaintate de Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR), in numele celor peste 70 de organizatii membre, in contextul procesului de revizuire a Constitutiei. Initiativa este sustinuta si de Coalitia Natura 2000, cu 50 de organizatii, si de Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor, cu peste 40 de organizatii.

Cele trei entitati au adoptat in bloc o propunere de introducere a unui nou titlu, Protectia naturii, in Constitutia Romaniei. Propunerea a fost transmisa astazi Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei.

Propunerile CMR (disponibile aici) vin sa corecteze lipsa evidenta de parghii pentru a proteja cu adevarat mediul natural, sa raspunda nevoii de legi si prevederi constitutionale pe care poluatorii sa nu le mai ocoleasca si care sa impiedice ca autoritatiile sa tolereze astfel de comportamente in spatele unor texte de lege vagi si interpretabile.

Ne dorim o Constitutie pentru viitor, nu pentru trecut. Daca dimensiunea sociala a statului este universal acceptata astazi, credem ca dimensiunea ecologica reprezinta provocarea zilei de maine. Aceasta declaratie de principiu – Romania ca stat ecologic – plasata in fruntea textului Constitutional, alaturi de introducerea unui titlu nou, Protectia naturii, va face din Constitutia Romaniei una dintre cele mai moderne din UE” declara Costel Popa, Presedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, membru in Comitetul de Reprezentare al CMR.

Au trecut 13 ani de la accidentul de la Baia Mare, cand 100.000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri s-au revarsat in natura, provocand unul dinte cele mai mari accidente ecologice din Europa si nimeni nu a platit pentru refacerea mediului natural. Adoptarea Ecocidului si Avocatului de Mediu pot sa responsabilizeze companiile si evita astfel de accidente.

”Nu avem voie sa ratam acest moment. In plina criza a bunurilor publice, tot mai multe tari isi schimba optica in ceea ce priveşte protejarea naturii, a locului acesteia in viata noastra cotidiana. Trebuie sa recunoastem ca viata omului depinde direct de sanatatea naturii care-l inconjoara si sa consfintim acest lucru printr-un titlu dedicat Protectiei Naturii” atrage atentia Mircea Ilie, ViitorPlus, membru in Comitetul de Reprezentare al CMR .

Coalitia pentru Mediu din Romania considera transparenta o componenta esentiala in procesul de revizuire a Constitutiei si solicita Comisiei parlamentare pentru Modificarea Constitutiei sa declare publice toate sedintele de lucru in care se vor analiza modificarile constitutionale.

Un sondaj recent privitor la asteptarile romanilor de la procesul de revizuire a Constitutiei arata ca 56,8% dintre cetateni sunt interesati de mediul inconjurator si sanatatea publica, aceasta fiind a treia tema majora de interes dupa economie (60,9%) şi drepturile si libertatile cetatenilor (57,5%).

 

Descarca Raportul CMR pentru revizuirea Constitutiei.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *